Bairrada-wijnen

Het wijngebied Bairrada, gelegen tussen de Atlantische Oceaankust en het gebergte Serra do Buçaco, ondergaat de invloed van de Atlantische Oceaan, met overvloedige regen en zachte temperaturen. Dit koele en vochtige klimaat zorgt voor druiven met een hoge zuurtegraad en een laag alcoholgehalte, de ideale omstandigheden voor de productie van mousserende wijnen. Het was in deze streek dat in 1890 voor het eerst in Portugal een mousserende wijn werd gemaakt. De variant Bruto leent zich perfect om te drinken bij leitão assado (speenvarken in de oven), de regionale specialiteit.
In Bairrada worden ook witte wijnen met een citroengele kleur en een fruitig aroma gemaakt. De rode wijnen hebben een robijn- of granaatrode kleur die tijdens de rijping verandert in roodbruin. In deze streek wordt ook aguardente bagaceira (soort brandewijn) geproduceerd. U kunt meer te weten komen over de geschiedenis van deze goddelijke dranken in het Museu do Vinho da Bairrada in Anadia of door de wijnboerderijen en wijnkelders te bezoeken, zowel in een traditionele, ambachtelijke omgeving als in eigentijdse ruimten die zijn ontworpen door bekende architecten.

Dão-wijnen

Dão is een wijnregio in het binnenland van Portugal, gelegen aan de rivier Dão. Het was de tweede Portugese wijnstreek en werd in 1908 afgebakend. De kwaliteit van deze wijnen was echter al bekend ten tijde van de oprichting van het koninkrijk in de 12de eeuw, toen de clerus en vooral de monniken van de orde van de Cisterciënzers een grote rol speelden in de landbouw. De wijngaarden van de Dão, met hun leistenen of granieten bodem, liggen verspreid over deze bergachtige regio. Ze worden door de bergketens van Buçaco, Caramulo, Montemuro en Estrela beschermd tegen de Atlantische wind.
De wijnen hebben een alcoholgehalte van 12º en rijpen goed, zelfs op fles. De witte wijnen hebben een citroengele kleur en een fruitig aroma. De rode wijnen zijn robijnrood, hebben een volle smaak en een fluwelige structuur en krijgen met de tijd een uitgesproken bouquet. U kunt deze eigenschappen het best beoordelen tijdens een bezoek aan de Solar do Vinho do Dão in Viseu. Deze solar is gehuisvest in het vroeger bisschoppelijk paleis van Fontelo. U kunt ook wijn proeven in de wijnkelders die u overal tegenkomt in de gemeenten Viseu, Mangualde, Nelas, Tondela, Sátão, Penalva do Castelo, Santa Comba Dão en Carregal do Sal.

Wijnen uit Beira Interior

Er is echter nog een andere wijnstreek met gecontroleerde herkomstbenaming (DOC): Beira Interior, met de subregio’s Castelo Rodrigo, Cova da Beira en Pinhel. De wijngaarden liggen hier op 400 tot 700 m hoogte. Er heerst een continentaal klimaat met temperaturen die in de winter tot onder het vriespunt kunnen dalen, terwijl de zomers heet en droog zijn. De combinatie van deze factoren geeft heel frisse wijnen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een groot aantal druivensoorten, kan men voortdurend nieuwe aroma’s en smaken in de wijn ontdekken.