De wijngaarden werden verdreven door de citrusplantages, golfbanen en hotelcomplexen. In samenwerking met de wijnbouwcommissie van de Algarve zijn de wijnbouwers begonnen met het opnieuw aanplanten van wijngaarden en het moderniseren van hun wijnkelders en productiemethoden. Hun doel is de kwantiteit en de kwaliteit van de wijnen te verhogen.

Het klimaat is mediterraan en zeer mild, ook in de winter. Het is er droog en zonnig en er valt weinig regen. Door het hoge aantal zonuren per jaar zijn de druiven zeer suikerrijk. Het klimaat is eigenlijk te warm voor wijnbouw. De bodem van de Algarve bestaat voornamelijk uit zand met wat grind op een rotsige ondergrond.

Hoewel de hoofdmoot van de wijnen uit de Algarve eenvoudige landwijnen zijn, vindt men er toch sub-regio’s met een DOC-statuut.

Lagoa

Lagoa is een gemeente gelegen in het district Faro en tevens het meest zuidelijk gelegen Portugese wijngebied. Het wijndistrict omvat verder Albufeira en een deel van Loulé. De wjinen die hier geproduceerd worden, behoren tot de beste wijnen van de Algarve. Witte druivenvariëteiten zijn Arinto (Pedernã) en Síria (Roupeiro), blauwe zijn Tinta Negra Mole en Trincadeira (Tinta Amarela).

Lagos

Het wijndistrict Lagos omvat Lagos, Aljezur en Vila do Bispo en ligt langsheen Kaap Sint-Vincent. Er worden rode en witte wijnen geproduceerd. Voor de rode wijnen worden volgende druivenrassen gebruikt: Castelão (Periquita), Trincadeira en Tinta Negra Mole. Voor de witte wijnen gebruikt men Arinto, Malvasia Fina en Síria.

Portimão en Tavira

De blauwe druivenvariëteiten zijn hier Castelão, Trincadeira en Tinta Negra Mole, de witte zijn Arinto en Síria.