Op de eilanden vindt men vele kleine percelen wijnbouw die omgeven zijn door muurtjes, currais genaamd. Deze dienen ter bescherming tegen de oceaanwinden. De Azoren hebben een gematigd klimaat met het hele jaar door tamelijk veel regen en weinig zon. De rotsachtige bodem van de eilanden is vulkanisch met veel basalt en een bovenlaag van zeer vruchtbare klei.

In de 15de eeuw legden de Portugese kolonisten hun wijngaarden aan op de Azoren om hun eigen communiewijn te kunnen maken. Zeelieden kregen zo de mogelijkheid om hun voorraden aan te vullen op deze laatste tussenpost onderweg naar Amerika. Toen in de 19de eeuw de schimmelziekte meeldauw uitbrak en de druifluis werd binnengebracht, geraakte bijna het hele areaal wijnbouw verwoest. Daarna werd alles in het werk gesteld om de wijnbouw een nieuw elan te geven.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn Verdelho, Arinto, Terrantez, Generosa en Fernão Pires. De tamelijk zure en dunne wijn is ten dele bestemd voor het maken van een generoso en voor eigen consumptie.