Het vormt een brede strook langs de Atlantische Oceaan, die het klimaat sterk beïnvloedt: de zomers zijn relatief koel, de winters niet erg koud. De bodem is zeer gevarieerd en kan bestaan uit zandsteen, klei en kalksteen met graniet in de ondergrond.
Onder het wijngebied valt onder andere de beschermde herkomstbenaming (DOP) Alenquer. Het gebied stond tot 2009 bekend onder de naam Estremadura, wat tevens de geografische benaming is van de streek, maar werd omgedoopt tot Regio Lissabon vanwege de verwarring met de dorre Spaanse regio Extremadura. Lange tijd produceerde het vooral massawijnen die in grote 5-literflessen gebotteld werden en in Portugese restaurants in de hele wereld in een karafje op tafel kwamen. Net als veel andere Portugese wijnregio’s heeft dit gebied echter een enorme inhaalslag gemaakt en komen uit de DOP’s meer en meer kwaliteitswijnen.
De Regio Lissabon als geheel is geclassificeerd als Vinho Regional, vergelijkbaar met het Franse IGP. In de regio is het gebruikelijk om wijnen te produceren van verschillende inheemse druivenrassen. Denk hierbij aan de witte Fernão Pires, Vital, Arinto, Rabo de Ovelha (letterlijk ‘schapenstaart’) en aan de blauwe druiven Periquita, Camarate en Preto Martinho. Soms worden ze aangevuld met internationale druivensoorten.
-
Portas de Lisboa
-
Quinta das Setencostas
-
Quinta das Setencostas
-
Santos da Casa
-
Viognier
-
DFJ Alvarinho & Chardonnay
-
Grand’Arte Chardonnay
-
DFJ Tinta Rouriz & Merlot
-
Grand’Arte Alicante Bouschet
-
Grand’Arte Touriga Nacional
-
Grand’Arte Shiraz
-
Sousão
-
Consensus
-
Grand’Arte Touriga Nacional Special Selection
-
Opaco